prev
next

Wisseloord Mastering studio ANC consoles en akoestiek

Voordat de beroemde Wisseloord studio’s een complete refurbishment ondergingen hebben Ronald Prent en Darcy Proper een gesprek gevoerd met KB|MF. De vraag was of KB|MF in staat was consoles te leveren voor de mastering room die gebouwd zou worden voor Darcy Proper. Meervoudig Grammy Award winnaar Proper had de wens achter een console te werken welke niet aanwezig zou zijn.  Het probleem was echter de grote hoeveelheid apparatuur, volledig analoog dus warmte genererend en zeer diep. Proper wilde voorkomen dat er zeer veel aandacht werd besteed aan de ruimte akoestiek en aan het gekozen en op maat gemaakte audio monitoring systeem welke vervolgens gedegradeerd zouden worden doordat er een grote console met veel apparatuur in de ruimte geplaatst werd. De akoestiek mocht niet, of heel weinig door de console aangetast worden. De console moest neutraal zijn. Of KB|MF in staat was dit te ontwerpen?

Er werd besloten de uitdaging aan te gaan met het verzoek aan Proper en Prent of wij mede van hun expertise gebruik mochten maken. KB|MF heeft vervolgens een 3D programma ontwikkeld waarin de hele studio van Proper, inclusief audiomonitoren op exacte schaal werd weergeven. Het stralingsgedrag van de audiomonitoren is opgevraagd bij de fabrikant en werd weergegeven in de 3D. Door de console tot in de details uit te tekenen en ook in de 3D te plaatsen kon exact gezien worden hoe de akoestiek beïnvloed werd. Reflecties, resonanties en meer ongewenste parameters werden van te voren in kaart gebracht. De console is vervolgens dusdanig aangepast dat deze zeer neutraal werd. Zo is ook de naam geboren:  Acoustic Neutral Concept (ANC) console.

Het resultaat is gepresenteerd aan het Wisseloord team met als gevolg dat men direct besloot meer ontwerpen door KB|MF te laten maken. Dit resulteerde in een speciaal verrijdbaar ProTools station, een tweede Mastering Console en zeer flexibele racks (tevens ANC) voor beide controle kamers.

Na plaatsing en akoestische fine-tuning stuurde Proper een sms naar KB|MF omdat zij begonnen was met luistersessies om de ruimte te leren kennen. De vele lofuitingen zullen we achterwege laten omdat één zin in de lange sms alles samenvat (quote) ‘…we horen de console niet, hij is zo veel kleiner dan hij in het echt is…’. Akoetisch Neutraal. ANC.

Mocht u contact op willen nemen met Proper of Prent, laat het ons weten dan brengen wij u in contact met hen.

KB|MF design | acoustics | furniture